Bagaimana British Menguasai Tanah Melayu?

 Bagaimana British Menguasai Tanah Melayu?
LIHATLAH KERANA KUASA, HARTA DAN PANGKAT
BRITISH DI SELANGOR
1875 – Perang saudara antara Raja Mahadi dan Raja Abdullah sebab perebutan kuasa dan kawasan lombong bijih.
BRITISH DI PAHANG
1857 – Perang Bendahara berlangsung selama 6 sehingga tahun 1863 antara Raja Bendahara Tun Mutahir dan abangnya Wan Ahmad disebabkan perebutan kuasa takhta Pahang.
PERANG SAUDARA BRUNEI
1660 – 1673 Perang saudara antara Sultan Abdul Hakkul Mubin dan Sultan Muhyidin sebab perselisihan faham sabung ayam.
** Maaf Perang ini tidak melibatkan British dalam pentadbiran Kesultanan Brunei
BRITISH DI PERAK
1874 – Perjanjian Pangkor disebabkan perselisihan faham dan perbalahan pelombong cina di Larut berlaku sekitar 1861,1865, 1872. Pada 1865 Raja Yusof telah diketepikan kerana tidak disukai pembesar selepas Sultan Abdullah dilantik menjadi Sultan Perak. Residen JWW Brich dibunuh pada Nov 1875 oleh Dato Maharajalela, Dato Sagor, Pak Endut selepas ditangkap dan Seputum selepas mereka ditangkap serta dihukum bunuh maka Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim dibuang negeri ke Pulau Seychelles.
NEGERI SEMBILAN
Perbalahan antara Datuk Kelana dengan Datuk Bandar berkaitan kuasa kutipan cukai bijih timah di sungai ujong. Semua daerah di negeri sembilan jatuh ke tangan British dan akhirnya menerima Residen pada tahun 1889 iaitu Martin Lister.
Pada tahun 1909 melalui Perjanjian Bangkok. Negeri terbabit ialah Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu disebabkan melepaskan kuasa jajahan Kerajaan Raja Thailand keatas negeri-negeri tersebut. Johor juga termasuk dalam NNMTB. Pada tahun 1914, Johor menerima seorang Penasihat British.
Terdapat beberapa Perang siri lagi Perang saudara disebabkan perebutan kuasa, takhta dan perniagaan.

Related post

error: Alert: Content is protected !!